21ή Διδακτική περίοδος 2023-2024
Μάθημα 1ο, 11 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ.
Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης
Νικ.Νικολάου 20
ΘΕΜΑ: Η παρακμή της Κλασσικής Ελλάδος και η κληρονομιά στην Ανθρωπότητα
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: : Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος
Με το πρώτο μάθημα της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου, το Πνευματικό μας Συμπόσιο «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», εισέρχεται στην η 21η διδακτική περίοδο!
Το μοναδικό αυτό Συμπόσιο ξεκίνησε τη διδακτική περίοδο 2003-2004, με πρωτοβουλία και κύριο εισηγητή το φιλόλογο Ζήση Μητλιάγκα. Γρήγορα πλαισιώθηκε από πολλούς Πνευματικούς Ανθρώπους των Σερρών, ως εισηγητές καθώς και με πανεπιστημιακούς και λόγιους της χώρας μας.
Ο πρώτος συνεργάτης δάσκαλος υπήρξε ο αείμνηστος πλέον Θεόφιλος Πασχαλέρης. Έτσι σε επόμενο μάθημα θα αναφερθούμε στη ζωή, το έργο του και τη σπουδαία κοινωνική και πνευματική του παρουσία.
Στην προηγούμενη 20η διδακτική περίοδο (2022-2023), με μια σειρά μαθημάτων είδαμε πως η Αρχαία Ελλάδα για πολλούς αιώνες είχε το σύστημα πολλών πόλεων – κρατών, με αυτοδιαχείριση, με κυρίαρχο τον πολίτη, πολιτοκρατία δηλαδή, και μέσα σε γεωφυσικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (θάλασσα- εμπόριο – επικοινωνία κα.) με ελευθερία, ενεργοποίηση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, έφτασε σε ύψιστο βαθμό ακμής, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και δημιουργικό μοναδικό σε όλους τους βαθμούς.
Στη φετινή διδακτική περίοδο θα δούμε τους λόγους της παρακμής της Κλασσικής Ελλάδος, κυρίως με τους απόγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου η πολιτοκρατία, μετατράπηκε σε αρχηγοκρατία και ουδετεροποίηση και αδρανοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.
Το ίδιο, και σε μεγαλύτερο βαθμό έγινε στην συγκεντρωτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και την ταφόπλακα για πολλούς αιώνες έβαλε ο Μεσαίωνας.
Όμως τα δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού, έγιναν αργότερα, κυρίως με την Αναγέννηση και ως τις μέρες μας το φως που λάμπρυνε την ανθρωπότητα, και έδιωξε το σκοτάδι, την απολυταρχίας, του σκοταδισμού και της απαιδευσίας.
Στα επόμενα μαθήματα, υστέρα από μια επανάληψη της ακμής, ασχοληθούμε με αυτό το θέμα και τον θησαυρό που κληρονόμησε η Κλασσική Ελλάδα στην ανθρωπότητα.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες:
-Μαθήματα Κλασσικής παιδείας
-Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:
-Ανδρονίδης Θεολόγος:
Τα μαθήματα θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος
Συντονιστής των φορέων υλοποίησης