Φιλία σε κάθε ηλικία

Για την αντιμετώπιση της μοναξιάς των ηλικιωμένων

Μια νέα διαφορετική κατάσταση επέβαλε ο Κορονοϊός σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλαισιωμένη από πρωτόγνωρες εμπειρίες και πολλά και διαφορετικά δεδομένα. Ο εγκλεισμός στο σπίτι επηρέασε κάθε πολίτη, άλλον λιγότερο, άλλον περισσότερο. Ωστόσο, η τρίτη ηλικία αδιαμφισβήτητα ήταν αυτή που επηρεάστηκε βαθιά από τα περιοριστικά μέτρα. Η γιαγιά και ο παππούς σταμάτησαν να βλέπουν και να αγκαλιάζουν τα εγγόνια τους, να παίζουν μαζί τους, να τα παίρνουν από το σχολείο, σταμάτησαν την ενεργό δράση τους. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί κυρίως ο ψυχισμός τους, βιώνοντας την μοναξιά.

Με στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων του δήμου Σερρών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) πριν από ένα περίπου χρόνο συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία για την αντιμετώπιση της +κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ηλικιωμένων, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres (PFP).

Ο Δήμος Σερρών αφουγκραζόμενος τα βιώματα των ηλικιωμένων ήταν ο πρώτος δήμος, που υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμα και σήμερα μετά από ένα χρόνο καλείται να επικοινωνήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του και σε άλλους δήμους της Ελλάδας , που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Κύριος στόχος του προγράμματος Φιλία σε Κάθε Ηλικία είναι να φέρει σε επαφή ωφελούμενους με εθελοντές με στόχο την ανάπτυξη επικοινωνίας/ δεσμών φιλίας μεταξύ τους. Οι εθελοντές οργανώνονται σε ομάδες των 2-3 ατόμων και διασυνδέονται με 2-3 ωφελούμενους. Πριν την πανδημία οι εθελοντές πραγματοποιούσαν σε εβδομαδιαία βάση κατ’ οίκον επισκέψεις στους ωφελούμενους καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα. Λόγω της πανδημίας η επικοινωνία μεταξύ εθελοντών και ατόμων Τρίτης Ηλικίας είναι μόνο τηλεφωνική – κάθε ωφελούμενος δέχεται τηλεφωνική επικοινωνία από τους εθελοντές με τους οποίους διασυνδέεται τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.

Οι εθελοντές προσφέρουν στους ωφελούμενους ηθική και συναισθηματική ενδυνάμωση δημιουργώντας ένα περιβάλλον αποδοχής και συμμετοχικότητας. Οι εθελοντές λαμβάνουν από το Ινστιτούτο σχετική εκπαίδευση και εποπτεία. Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία προσφέρεται δωρεάν στους ωφελούμενους που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία, λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 210-6101300 για την μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία. Η γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 11πμ – 8μμ, παρέχοντας επικοινωνία σε ασφαλές περιβάλλον με κατάλληλα εκπαιδευμένους συνεργάτες του προγράμματος.  H χρέωση για την κλήση στο 210-6101300 είναι αστική. Οι κλήσεις δεν καταγράφονται και το Ινστιτούτο Prolepsis δεν διατηρεί και δεν επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα.

 

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είτε ως ωφελούμενοι είτε ως εθελοντές μπορούν να επικοινωνούν στο 2321 0 68917.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα