Εμμανουήλ Παπάς: Ο Σερραίος Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων κατά τον ιερό αγώνα του 1821

 

Του Σερραίου λόγιου και ιστορικού Ευάγγελου Στράτη

  (1914) σε μεταφορά και επιμέλεια από τον σύγχρονο

  πνευματικό δημιουργό Γιώργο Βογιατζή.

 

Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 11:30 το πρωί

στο Ξενοδοχείο Elpida Resort

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

  1. Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος, πρώην Δήμαρχος Σερρών: για το περιεχόμενο και τον Συγγραφέα
  2. Γιώργος Βογιατζής: η εξομολόγηση του Δημιουργού
  3. Δήμητρα Τομαρά, Φιλόλογος: ανάγνωση κειμένου.

Με εξαίρετη πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών, του πιο σπουδαίου φορέα για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις παραδόσεις του λαού μας, και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, παρουσιάζεται την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, ώρα 11:30, στο Ξενοδοχείο Elpida Resort, μια εξαίρετη γραπτή δημιουργία, ιστορικού περιεχομένου, του νέου ανθρώπου των γραμμάτων των Σερρών, Γιώργου Ν. Βογιατζή.

Το εξαίρετο αυτό δημιούργημα του Γ. Βογιατζή παρουσιάζει ένα τρίπτυχο ανάπτυξης, όπως θα δούμε στην παρουσίαση του βιβλίου.

Πρώτα – πρώτα παρουσιάζεται σε αδρές γραμμές μια κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Σερραίος Εμμανουήλ Παπάς.

Ένας μοναδικός άνθρωπος και πατριώτης που θυσίασε τη ζωή τη δική του και των έξι παλικαριών του, ενώ είχε μια εξέχουσα επαγγελματική πορεία και μια αμύθητη περιουσία.

Το σέμνωμα (καύχημα) όλης της Ελλάδος, όπως τον αποκαλεί ο Σερραίος ιστορικός Ευάγγελος Στράτης.

Υστέρα παρουσιάζεται η πνευματική δημιουργία του Σερραίου ιστορικού και λόγιου Ευάγγελου Στράτη, για τον Εμμανουήλ Παπά, σε αρχαΐζουσα γλώσσα.

Ευάγγελος Στράτης, ένας  σπουδαίος λόγιος των Σερρών στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Αυτός μαζί με άλλους ανθρώπους των γραμμάτων της περιοχής μας, κατέκτησαν τότε, πανελληνίως, το προσωνύμιο για την πόλη μας : Η Αθήνα του Βορρά!

Και τέλος παρουσιάζεται ένας σύγχρονος πνευματικός δημιουργός, ο Γιώργος Βογιατζής, σεμνός και ουσιαστικός άνθρωπος, που με κόπο και δύσκολη έρευνα έφερε στο φως την ξεχασμένη ιστορική δημιουργία του Ευάγγελου Στράτη για τον Εμμανουήλ Παπά.

 Ακόμη μεταφέρει το εξαίρετο κείμενο του Στράτη στην απλή νεοελληνική που ήταν γραμμένο στην αρχαΐζουσα γλώσσα, και συμπληρώνει το πόνημα με υπέροχα σχόλια και εξαιρετικά ποιητικά στολίδια.

Ο Γιώργος Βογιατζής με τις πνευματικές του δημιουργίες, καθώς και πολλοί άλλοι νεότεροι πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής μας, με τα δημιουργήματα τους, φέρνουν στην κοινωνία μας μια πολιτιστική άνθιση αντάξια του ιστορικού και πολιτιστικού παρελθόντος της Σερραϊκής Κοινωνίας μας.

Οι πολιτιστικοί φορείς (Λύκειο Ελληνίδων και Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους) νιώθουν το χρέος να ευχαριστήσουν τους παρουσιαστές αυτού του εξαίρετου δημιουργήματος κι ακόμα το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών απονέμει τιμητικές διακρίσεις στους

  • Γιώργο Βογιατζή, για την «ανασκαφή» στα σεντούκια της ιστορίας
  • Στον Αλέξανδρο Χατζηδημητρίου, πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας για την χρηματοδότηση της επανέκδοσης του βιβλίου.

Ακόμα ευχαριστούμε τον τότε Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου για την ουσιαστική υποβοήθηση για την έκδοση αυτής της εξαίρετης πνευματικής δημιουργίας. 

Για το Λύκειο Ελληνίδων

και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδολίβους

 

Ζήσης Μητλιάγκας

φιλόλογος

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα