Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού

Η 6η Απριλίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού, μετά από απόφαση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών το 2006.

Οι διωγμοί των Θρακιωτών ξεκίνησαν από το 1906 στην Β. Θράκη, κορυφώθηκαν όμως το Πάσχα του 1914 στις 6 Απριλίου στην Ανατ. Θράκη, γι’ αυτό και ονομάζεται ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ από τους Θρακιώτες.

Η 6η Απριλίου σηματοδότησε την κορύφωση των συστηματικών διώξεων του Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους που ολοκληρώθηκαν το 1922 με την καταστροφή του ελληνισμού της «Καθ’ ημάς Ανατολής» (Μικράς Ασίας, Πόντου και Θράκης)

Το 2022 είναι μια σημαντική χρονιά για τους Θρακιώτες διότι συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ξεριζωμό καθώς και από την ίδρυση της ΘΕΝΣ.

Μετά από απόφαση του 29ου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΠΟΘΣ), η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν.ΣΕΡΡΩΝ, ανέλαβε φέτος τις εκδηλώσεις μνήμης σε πανελλήνιο επίπεδο εδώ στις Σέρρες.

Την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ θα τελέσουν την ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Θρακικού ελληνισμού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστωn.

Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κκ. Θεολόγου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει μία σύντομη αναφορά στην γενοκτονία των Θρακών από τον Γ. Γραμματέα της ΘΕΝΣ κ. Θεοχαρίδη Στέφανο.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων των Ελλήνων «της καθ’ ημάς Ανατολής» (Θρακών- Ποντίων- Μικρασιατών), Αδριάντα του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην εκδήλωση θα παραστούν αντιπροσωπείες συλλόγων μελών της ΠΟΘΣ, πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και του Νομού μας, καθώς και οι αρχές του τόπου.
Συμμετέχει η χορωδία ενηλίκων της ΘΕΝΣ, καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Σερρών, με την στήριξη της ΚΕΔΗΣ.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα