Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

ΜΑΘΗΜΑΤΑ  ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

19η Διδακτική περίοδος 2021-2022

Μάθημα 25ο. Τετάρτη  13 Απριλίου 2022 και ώρα 7 μ.μ.

στο  ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

 

Θέμα: Στωική ψυχή – ένα σύστημα ιδεών ή μία ζώσα πραγματικότητα;

Εισηγητής: Aντώνης Κερασνούδης, 

Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας

Πανεπιστημίου Ruhr – Bochum Γερμανίας

«Η πρωταρχία της λογικής και η εποπτεία του νόμου, όπως θεμελιώθηκε από τον Σωκράτη και αναπτύχθηκε περαιτέρω από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, αποτέλεσε την αφετηρία αναζήτησης της εσωτερικής ελευθερίας για τους Στωικούς. Η θεώρηση των αντικειμένων, η εις βάθος κατανόηση της ουσίας τους, η αναγωγή τους σε περιεχόμενο της συνείδησης, η αρμονική ενότητα υποκειμένου – αντικειμένου, θεωρίας και πράξης, αποτέλεσαν τις σημαντικότερες και διαχρονικότερες κατακτήσεις της Στοάς.

Η συνείδηση απέκτησε για τους Στωικούς κυρίαρχη θέση έναντι του κόσμου, δεν εξαρτιόταν από τίποτα το υλικό, το εφήμερο και μεταβλητό, τελούσε εν πλήρει ανεξαρτησία από την ίδια την πραγματικότητα. Έγινε αυτόνομη, αυτοκυρίαρχη, πλήρως ελεύθερη, συμπαρασύροντας και την ψυχή στη λύτρωση. Έτσι, η στωική φιλοσοφία ήρθε να αφυπνίσει τον άνθρωπο, να τον οδηγήσει σε μία αδιάκοπη πνευματική και ηθική δραστηριότητα που καταλήγει στην ψυχική απελευθέρωση»

Ο Αντώνης Κερασνούδης ξεκίνησε να αποκρυπτογραφεί τα μυστικά της Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ruhr του Bochum της Γερμανίας, όπου και διατηρεί έως σήμερα τη θέση του Επίκουρου Καθηγητού. Ζει στις Σέρρες, ιχνηλατεί τη φιλοσοφία όχι στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά μέσα από την ιατρική παρατήρηση των ανθρωπίνων ψυχών. Διδάσκεται καθημερινά από τις ιστορίες ζωής, αλλά και τη γλώσσα των σωμάτων που νοσούν.

Η ποίηση αρχίζει και τελειώνει για τον ίδιο με τις λέξεις της, δεν επιτρέπει ούτε ένα βήμα παραπέρα. Προτιμά να την αφουγκράζεται καθώς διαλέγεται με τον εαυτό της, ανάμεσα στη μυστική συνεννόηση των λέξεων της, παρά να τη βιώνει δια των τελεολογικών χειλιών ενός τρίτου προσώπου. Το δικό του ρομαντικό αίσθημα για τον κόσμο μοιάζει με το αίσθημα του αρρώστου για την υγεία.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τη μετάφραση στα ελληνικά μείζονων Γερμανών ποιητών κυρίως του 18ου και 19ου αιώνος, ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων με υπαρξιακό προβληματισμό και ποιητικό προσανατολισμό.

 

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.     Ακόμα μεταδίδονται τηλεοπτικά κάθε Σάββατο και Κυριακή 6-7 το απόγευμα από το  ΤΗΛΕ – ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626

Ανδρονίδης  Θεολόγος
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα