εκδήλωση

Mήνυμα ενότητας και συνέχισης του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο στην εκδήλωση μνήμης της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. και της Ευξείνου Λέσχης

Μήνυμα ενότητας και συνέχισης του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής εστάλη χθες, Πέμπτη 19 Μαΐου από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση μνήμης με τίτλο: «Ένας αιώνας αροθυμίας» που πραγματοποιήθηκε με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Σερρών «Εύξεινος Λέσχη» και τη Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) για τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

«Πρέπει να πούμε ότι πράγματι υπάρχει η γενοκτονία των Ποντίων, των Ελλήνων της Ιωνίας, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, όλα αυτά όμως είναι τμήματα μιας μεγάλης γενοκτονίας, συνέπεια μιας κεντρικής απόφασης, της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής.

 

Πρόκειται για την ίδια πράξη, η οποία εξελίσσεται σε διάφορες φάσεις, αλλά πίσω από αυτές είναι η απόφαση των Νεότουρκων να απαλλαγούν από τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ξεκίνησε το 1914 με την εξόντωση των Ελλήνων της Ιωνίας και της Ανατολικής Θράκης, συνεχίστηκε με την εξόντωση των Αρμενίων και προχώρησε το 1916 ακόμη πιο άγρια η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

 

Όσα εγκλήματα συνέβησαν δεν ήταν τυχαία, ή ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά ήταν «μια σταθερή επιλογή», με τελευταία πράξη του δράματος τη μικρασιατική καταστροφή. Ο λόγος που μιλάμε για αυτά τα πράγματα δεν είναι μόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν αλλά γιατί ΔΕΝ θέλουμε να ξαναζήσουμε την Γενοκτονία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νομικός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος.

 

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης ανέφερε:

 

«Σήμερα είναι ημέρα θλίψης, πένθους, μνήμης αλλά και αναστοχασμού. Και το μήνυμα που εκπέμπεται σήμερα σε αυτή την εκδήλωση είναι μήνυμα αγώνα, επιβίωσης, αναγέννησης και δημιουργίας.

 

Είναι χρέος μας στον Δήμο Σερρών να μπούμε μπροστά στον αγώνα για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και τη δικαίωση των  χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας.

 

Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή σηματοδοτούν τη σταθερή και συλλογική προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

 

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελο Συρίγο που βρίσκεται σήμερα μαζί μας».

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναβίωσε το οδοιπορικό των Ποντίων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας με οδηγό το τρίπτυχο: Πατρίδα, Ξεριζωμός, Εγκατάσταση. Ιδιαίτερη αναφορά, όμως, κάνει η ποντιακή μούσα σε αυτήν την αροθυμία με την χορωδία της Ευξείνου Λέσχης να τραγουδά τον προσφυγικό καημό και να γυρίζει το χρόνο πίσω, στις αλησμόνητες πατρίδες με τα τραγούδια-ύμνους: Ακρίτας όντες έλαμνεν, Αητέντ’ς επεριπέτανεν και Πάρθεν η Ρωμανία.

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, οι Βουλευτές Σερρών κ.κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, Λευτέρης Αβραμάκης και Κώστας Μπούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Προϊστάμενοι της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών κ.κ. Γιάννης Καραβασίλης και Στέλιος Ρίζος αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής, της πολιτειακής, της στρατιωτικής ηγεσίας και φορέων της τοπικής μας κοινωνίας.

 

 

Οι συνδιοργανωτές και συγκριμένα η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) κ. Χρυσάνθη Παλάζη Τσοχατζίδη και η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Σερρών «Εύξεινος Λέσχη» κ. Κατερίνα Γεωργιάδου, ευχαρίστησαν τον κ. Συρίγο για την τιμητική του παρουσία στην εκδήλωση μνήμης και ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης του επέδωσαν ψήφισμα με περιεχόμενο την δικαίωση των προγόνων μας.

 

«ΖΗΤΟΥΜΕ την αναγνώριση της Γενοκτονίας επικαλούμενοι το άρθρο 6  το οποίο γράφει: «Τα  άτομα που ευθύνονται για πράξη Γενοκτονίας ή άλλη πράξη Γενοκτονίας ή άλλη πράξη που αναφέρεται στο άρθρο 3 και αφορά συνωμοσία προς τέλεση Γενοκτονίας, άμεση ή έμμεση υποκίνηση διάπραξης Γενοκτονίας, απόπειρα διάπραξης Γενοκτονίας ή συμμετοχή σε Γενοκτονία πρέπει να δικαστούν από αρμόδιο δικαστήριο του κράτους, στο έδαφος  του οποίου έχει διαπραχθεί η πράξη ή από διεθνές ποινικό δικαστήριο, του οποίου τη δικαιοδοσία έχουν αποδεχθεί οι συμβαλλόμενοι», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα