Το Σεντουκι των e-ιστοριων – Ψηφιακές αφηγήσεις τοπικής ιστορίας

Τι είναι το πρόγραμμα  το σεντουκι των e-στοριων;

 Πρόκειται για μια δράση που πρότεινε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και πραγματοποιείται στα πλαίσια χρηματοδότησης του Future Library υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.  Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών συμμετέχει (μέσω του Υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων και του Σώματος Σχολικών Συμβούλων με συντονιστή τον σχολικό σύμβουλο κ. Αρμόδιο Τσιβά) στο εκπαιδευτικό κομμάτι του προγράμματος. Για το σεντούκι των e-στοριών υπεύθυνη διαχειριστική αρχή του προγράμματος είναι για τη Σέρρες η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ενώ στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι βιβλιοθήκες Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Πολυκάστρου. Και οι τέσσερις βιβλιοθήκες θα λειτουργήσουν ως ένα μικρό συνεργατικό δίκτυο. Ο βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η διάσωση ενός μεγάλου μέρους της άγραφης τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η παραγωγή πολιτισμού από τους ίδιους τους πολίτες. Επιδιώκεται δηλαδή η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης «ψηφιακών» ιστοριών που θα αφορούν στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Ξεκινά με ένα μικρό δίκτυο βιβλιοθηκών με την προοπτική αυτό το δίκτυο να διευρυνθεί και στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία και όχι μόνο. Οι ψηφιακές ιστορίες είναι με άλλα λόγια ταινίες που θα δημιουργήσουν κάτοικοι  των περιφερειακών κοινοτήτων Σερρών, Ημαθίας και Κιλκίς, όλων των ηλικιών και θα αναρτηθούν σε ένα ψηφιακό αποθετήριο[1] με σκοπό να αποτελέσουν την «ψηφιακή» ιστορία της περιοχής τους. Μέσα από τις ταινίες που θα δημιουργηθούν, οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του τόπου τους ενώ μπορεί να αναδειχθούν πληροφορίες, πηγές και μαρτυρίες που δεν είναι ακόμη γνωστές. Παράλληλα οι νέοι θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα της κινηματογραφικής αφήγησης.

 

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα;

Σε όλους τους κατοίκους των προαναφερόμενων περιφερειακών ενοτήτων (Σερρών, Ημαθίας και Κιλκίς) όλων των ηλικιών. Ταινίες μπορούν να δημιουργήσουν άτομα (ενήλικες ή παιδιά), ομάδες, σύλλογοι, επιχειρήσεις, φορείς κλπ.

 

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος;

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 18 Απριλίου του 2013 οπότε και θα αρχίσουν οι αναρτήσεις των ταινιών στην ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί γι? αυτό σκοπό από τον αρμόδιο της ομάδας του προγράμματος. Το πρόγραμμα τυπικά θα λήξει τον Δεκέμβρη του 2013 (με μια παύση τριών μηνών το καλοκαίρι) όμως η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών προτίθεται να συνεχίσει και τα επόμενα έτη τον συνεχή εμπλουτισμό του ηλεκτρονικού αρχείου που θα δημιουργηθεί.

 

Ποια θα είναι η μορφή του υλικού που θα αναρτηθεί;

Το υλικό μπορεί να είναι μια απλή ταινία (γυρισμένη με μια απλή κάμερα ή κάμερα κινητού ή tablet), ένα animation, ένα πολυμεσικό Power point κλπ

 

Ποια εκφραστικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δημιουργοί των ταινιών;

Κυρίως τον προφορικό λόγο αλλά και την παντομίμα, την νοηματική γλώσσα κλπ

 

Ποιο θα είναι το θέμα των ιστοριών;

Η αφήγηση ενός ιστορικού γεγονότος, η παρουσίαση ιστορικών πηγών (μια επιστολή, μια προκήρυξη, ένα εισιτήριο, ένα τιμολόγιο κλπ), η παρουσίαση εθίμων(παιχνιδιών, παλιών επαγγελμάτων κλπ) μέσω δραματοποίησης, η περιγραφή παλιών αντικειμένων, η αφήγηση θρύλωνπαραδόσεωνπαραμυθιών, ανθρώπινων σχέσεων κλπ. Αυτό που ζητάμε από τους δημιουργούς είναι να είναι ειλικρινείς και να δημιουργούν τις ιστορίες τους με αγάπη και από καρδιάς.

 

Υπάρχει κάποια ιστορική περίοδος που μας ενδιαφέρει περισσότερο;

Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana (http://www.europeana.eu/) συλλέγει πολιτιστικό υλικό από όλη την Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα έχουν εστιάσει στη χρονική περίοδο 1914-1918. Το σεντούκι των ιστοριών θα ήθελε να αποθηκεύσει κάποιες ιστορίες εκείνης της εποχής και να τις στείλει στη Europeana. Αν έχετε φωτογραφίες, εικόνες, γράμματα, καρτ ποστάλ, σουβενίρ ή άλλου είδους αντικείμενα της περιόδου 1914 ? 1918 που σχετίζονται με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν θέλετε να πείτε μια ιστορία σχετικά με όσους ενεπλάκησαν ή επηρεάστηκαν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρακαλούμε να φτιάξετε μια ιστορία γι αυτή την περίοδο ώστε ο κόσμος να γνωρίσει περισσότερα γι? αυτήν.

 

Πού θα δημιουργηθούν αυτές οι ταινίες;

Σε όποιον χώρο θέλουν οι δημιουργοί αλλά και στον χώρο εργασίας που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στις εμπλεκόμενες βιβλιοθήκες και όπου θα μπορεί να οργανωθεί μια μαγνητοσκόπηση με τη βοήθεια εξοπλισμού αλλά και εκπαιδευμένου προσωπικού. Άρα οι δημιουργοί έχουν δύο επιλογές: να φέρουν ένα έτοιμο dvd στη βιβλιοθήκη( ή ένα USB stick) ή να προγραμματίσουν τη μαγνητοσκόπηση (ή τη δημιουργία της παρουσίασης) στον ειδικό χώρο της βιβλιοθήκης.

 

 Ποια τεχνικά χαρακτηριστικά θα έχουν τα dvd που θα φέρουν στη βιβλιοθήκη οι δημιουργοί;

Να μπορούν να παίξουν σε οποιοιδήποτε οικιακό dvdplayer. Οι δημιουργοί πρέπει να παραδώσουν  αντίγραφο των ταινιών που θα δημιουργήσουν. Η διάρκεια των ταινιών δε θα ξεπερνάει τα 3 λεπτά (χωρίς τους πιθανούς τίτλους αρχής και τέλους) και δε θα μπορεί να «επενδυθεί» η ταινία με μουσική για την οποία απαιτούνται πληρωμές πνευματικών δικαιωμάτων (είναι προτιμότερο να μην ντυθεί με μουσική η ταινία, εκτός αν έχει εξασφαλιστεί η άδεια του δημιουργού ή το μουσικό κομμάτι προέρχεται από δωρεάν μουσικές βάσεις στο διαδίκτυο). Ακόμη οι ταινίες να είναι καλλιτεχνικά ολοκληρωμένες και να μην απαιτείται επεξεργασία, μοντάζ, εφέ κλπ.

 

Ποιος θα είναι ο εξοπλισμός της καταγραφής;

Ο εξοπλισμός καταγραφής μπορεί να είναι μια ψηφιακή κάμερα, ένα tablet PC αλλά και ένα κινητό τηλέφωνο με καλή κάμερα. Οι βιβλιοθήκες θα διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό τον οποίο θα μπορούν να δανείζουν  με εσωτερικό δανεισμό. Θα ισχύουν κανόνες ορθής χρήσης και θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει, να δημιουργήσει την ιστορία του από μόνος του στο χώρο της βιβλιοθήκης και να την ανεβάσει απευθείας στο διαδίκτυο.

 

Ποιος θα μπορεί να βλέπει ή να ακούει τις ιστορίες;

Οποιοσδήποτε έχει σύνδεση στο internet και βρίσκεται εντός ή εκτός της χώρας, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις ιστορίες μέσα από τη σελίδα του σεντουκιού stories.futurelibrary.gr. Οι ιστορίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσωπικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, ενώ τα δικαιώματα θα παραμένουν στους δημιουργούς, οι οποίοι με ειδική άδεια θα παραχωρούν την ιστορία τους για ελεύθερη χρήση από το κοινό.

 

Θα αναρτώνται όλες οι ταινίες;

Επιτροπή που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό θα κάνει έναν έλεγχο των ταινιών για να επιβεβαιώσει την τεχνική τους αρτιότητα αλλά και την καταλληλότητα του περιεχομένου.

 

Προβλέπονται ειδικές δράσεις για την εκπαίδευση;

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας θα μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία ιστοριών με βάση κάποια θεματική (πχ. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος ). Θα μπορούσαν τα σχολεία σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες να αναθέσουν στους μαθητές τάξεων να βρουν μαρτυρίες και αντικείμενα που προέρχονται από εκείνη την περίοδο και να τα αποστείλουν στη βιβλιοθήκη ή να έρθουν να κάνουν την καταγραφή και δημιουργία της ιστορίας επί τόπου, στο χώρο της βιβλιοθήκης. Σε περίπτωση που μια τάξη δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα υπάρχει δυνατότητα δανεισμού του αναγκαίου εξοπλισμού, μόνο στο διδακτικό προσωπικό και υπό προϋποθέσεις (λεπτομέρειες θα βρείτε στη σελίδα του σεντουκιούstories.futurelibrary.gr)

 


[1] Με  απλούς όρους, το ψηφιακό αποθετήριο είναι ο χώρος όπου αποθηκεύεται ψηφιακό περιεχόμενο για να είναι αναζητήσιμο και  να μπορεί να ανακτηθεί για μελλοντική χρήση. Το αποθετήριο υποστηρίζει μηχανισμούς για εισαγωγή-εξαγωγή, ταυτοποίηση, αποθήκευση και ανάκτηση ψηφιακού υλικού.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΝΤΟΥΚΙΟΥ…

http://stories.futurelibrary.gr

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα