- 18η Διδακτική περίοδος 2020-2021
- Μάθημα 25ο , Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
- Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά
ΘΕΜΑ: «Η μάνα στην Ελληνική παράδοση».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Φιλοκτήμων Φάκας –Θεολόγος , Φιλόλογος
Η έννοια της ελληνικής παράδοσης ,λαϊκής και λόγιας ,στη διαχρονική της διάσταση. Αντιπροσωπευτικά δείγματα της λόγιας ελληνικής παράδοσης : το «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη : «Δυο γιους είχες, μανούλα μου», το οποίο θα ακουστεί από DVD, όπως το αποδίδει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Ακολουθεί σχολιασμός του τραγουδιού. Δεσπόζουσα μορφή σ’ αυτό η μάνα, η μήτρα της ζωής, η οντολογική αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Εκφραστής ευαρέσκειας της για την γέννηση των δυο γιων της, προσδοκία της για την μελλοντική τους ευτυχία, διάψευση της προσδοκίας λόγω εμπλοκής τους σε αδελφοκτόνο περιπέτεια. Η εκπλήρωση της προσδοκίας της συντελείται μέσω ενός ονείρου. Πριν από την ανάλυση του ονείρου θα γίνει λόγος για το όνειρο γενικά, ως πηγή έμπνευσης λογοτεχνών και μουσικοσυνθετών Ελλήνων και ξένων στα έργα των οποίων το όνειρο γίνεται συχνά το κεντρικό λειτουργικό στοιχείο.
Ακολουθεί, η αναφορά στην οικογένεια ως τον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής παράδοσης , ως το κύτταρο της κοινωνίας. Στυλοβάτης της οικογενείας είναι η μάνα. Ο ρόλος της, ιδιαίτερα στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μοναδικός και αναντικατάστατος.
Στο σημείο αυτό ακούγεται από DVD το νανούρισμα του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Κώστα Βιρβου. Στη συνέχεια θα επισημανθούν ορισμένες φράσεις του τραγουδιού αυτού με βαθύτατο περιεχόμενο ,όπως π.χ. «για να μην πεις μες στη ζωή σου δεν μπορώ κι αν πρέπει ακόμα να σηκώσεις και σταυρό».
Τονίζεται στη συνέχεια η ανάγκη αποφυγής της υπερπροστασίας των παιδιών, της σταδιακής χειραφέτησης και αποδέσμευσης τους από την γονική τους εξάρτηση για την επίτευξη της ωρίμανσης, της αυτοβουλίας, της αυτοπεποίθησης και της μελλοντικής τους δημιουργικότητας.
Και επειδή ενίοτε μια ποιοτική φράση λέγει όσα λένε χίλιες λέξεις, θα ακουστεί από DVD το ποντιακό τραγούδι : «Η ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ».
Το μάθημα θα κλείσει με την απαγγελία του ποιήματος του Γ. Βερίτη : «MΑΝΑ ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ».
Ο Φιλοκτημων Φάκας αποτέλεσε μαζί με τον κ. Πασχαλέρη και την κ. Μπαϊρα την Αγία Τριάδα του Πνευματικού μας Συμποσίου η οποία έγινε η βασική αιτία διεύρυνσης, ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας. Με εξαίρετη γνώση των Ελληνικών γραμμάτων και μεγάλη προσφορά στην Δημόσια Εκπαίδευση ως παιδαγωγός. Συνδυάζει στις εισηγήσεις του τα νάματα του Χριστιανισμού με τα άνθη της σοφίας του Ελληνικού Πνεύματος. Με λιτό και ουσιαστικό λόγο βοηθά τους μαθητές του Πνευματικού μας Συμποσίου να νοιώσουν και να απολαύσουν σε βάθος την θαυμαστή δημιουργία του Ελληνικού Πνεύματος.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g)
οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626
Ανδρονίδης Θεολόγος
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA
Κλασσική παιδεία https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw
και τηλεοπτικά