Mαθηματα Κλασικής Παιδείας

18η Διδακτική περίοδος 2020-2021

Μάθημα 27ο , Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

ΘΕΜΑ:  «Έναν μύθο θα σας πω…».

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:     Σύλια Ζέττα – Φιλόλογος.

Εν Αρχή ήν ο Μύθος… γι αυτό και  κάθε λαός έχει τους δικούς του μύθους για τους Θεούς και  τους  Ήρωες του για να ερμηνεύει  τα ανεξήγητα,  και  να ορίζει  τον κύκλο της ζωής,  ώστε να δραπετεύει  από τους φόβους  του  και να διαμορφώνει  το συλλογικό  πεπρωμένο του. Ο Ι. Θ. Κακριδής  όμως  υποστηρίζει  ότι «Μόνο μια ηρωική μυθολογία ξεπέρασε κάθε τοπικό και χρονικό σύνορο, η αρχαία ελληνική. Μορφές σαν του Αχιλλέα, του Οδυσσέα, του Ηρακλή, της Ελένης, της Ναυσικάς είναι γνωστές όχι μόνο στην Ελλάδα που τις γέννησε ούτε μόνο στην Ευρώπη, που πνευματικά στηρίζεται στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά σε κάθε μορφωμένο κοινό, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να ζει». Έτσι  η Αρχαία Ελληνική Μυθολογία  ξεφεύγει από τα εθνικά και τοπικά πλαίσια αυτοκαθορισμού του ελληνικού πολιτισμού  και αποτελεί την κοινή κιβωτό του οικουμενικού ανθρώπινου πολιτισμού, τον κοινό κώδικα που «υπογράφει» τις  πηγιαίες, αυθεντικές αξίες και ιδέες, οι οποίες τον  καθορίζουν και τον διαμορφώνουν. Με τους ελληνικούς μύθους  και τους  πρωταγωνιστές τους, Θεούς και Ἠρωες,  δεν ερμηνεύονται  μόνο και αιτιολογούνται  τα φυσικά φαινόμενα και οι κοινωνικές ακόμη και οι  πολιτικές  εξελίξεις, αλλά ορίζεται το «αλφάβητο» της  ανθρώπινης συμπεριφοράς. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι Έλληνες έβλεπαν τους Θεούς τους με ανθρώπινη μορφή (ανθρωπομορφισμός) και όχι ως τερατόμορφα όντα, όπως άλλοι λαοί. Η ελληνική  μυθολογία  εμπνευσμένη από τη δημιουργική φαντασία των Ελλήνων  προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα θεμελιώδη ζητήματα της ζωής, να ερμηνεύσει την ανθρώπινη συμπεριφορά, με τις αρετές και τα πάθη της και να συντροφεύσει τον άνθρωπο στο ταξίδι της ζωής, δίνοντας του έναν μοναδικά δημιουργικό προσανατολισμό. Το πολυδαίδαλο και πολύμορφο των μυθολογικών ιστοριών των Ελλήνων σαγηνεύει τον καθένα που ασχολείται μαζί τους και είναι διαχρονικά επίκαιρο όχι μόνο ως πηγή έμπνευσης σε όλα τα είδη της τέχνης των λαών, αλλά και ως αέναο ζωογόνο παρόν της ανθρώπινης ζωής σε κάθε εποχή. Έχοντας γονιμοποιήσει τη λαϊκή παράδοση πέρασε στην αθανασία των θρύλων και των δοξασιών που υφαίνουν τον αργαλειό της ζωής μας μέχρι και σήμερα. Στη συνάντηση μας θα μιλήσουμε για μύθους των Αρχαίων Ελλήνων που σχετίζονται  με το νερό, καθώς η μυθολογία του νερού είναι πολύ πλούσια και ζωογόνα, με πρωταγωνιστές μαζί με τους Θεούς, τους ποταμούς και τις νύμφες. Με τα φτερωτά λόγια του μύθου θα πούμε ιστορίες για έρωτες, για όρκους, για καθαρμούς και για μεταμορφώσεις θνητών και αθανάτων.

Η Σύλια Ζέτα από την νέα γένια των φιλολόγων με την εξαίρετη παρουσία της τόσο στην Δημόσια Εκπαίδευση, όσο και σαν Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, αναζωογόνησε και ενεργοποίησε στον πιο ψηλό βαθμό της εκπαιδευτικής κοινότητας στο μετρό της ανθρωπιστικής παιδείας και στην πολιτιστική αναβάθμιση του επίπεδου τόσο της Δημόσιας εκπαίδευσης όσο και της Σερραϊκής κοινωνίας.

Σαν δραστήρια Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, πλην των άλλων δραστηριοτήτων, βοήθησε στην σύζευξη του Πνευματικού μας Συμποσίου με το δυναμικό της Δημοσιάς Εκπαίδευσης και γενικότερα. Και με εξαίρετες εισηγήσεις της ιδίας αλλά και με τη σπουδαία σύζευξη με το Πνευματικό μας συμπόσιο, συντέλεσε όσο λίγοι στην σταθεροποίηση του, στην αναβάθμιση του και στην χρονική διάρκεια μέσα του στην Σερραϊκή κοινωνία.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g)

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626

Ανδρονίδης  Θεολόγος
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα