Ο Ψηφιακός Πολιτιστικός Χάρτης του Δήμου Σερρών παρουσιάστηκε στο 2ο ΑDRILINK

 Δίκτυο ερμηνείας τοπίου Αδριατικής
 
Οι εργασίες του 2ου Τοπικού Θεματικού Εργαστηρίου Τουρισμού ( Workshop ) στις Σέρρες, διεξήχθησαν σήμερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «ADRI-LINK – Δίκτυο ερμηνείας τοπίου Αδριατικής” (ακρωνύμιο: ADRILINK), του Προγράμματος Interreg V-Β Πρόγραμμα Αδριατικής – Ιονίου – ADRION 2014 -2020’’. Να επισημανθεί ότι το έργο ADRILINK έχει σχεδιαστεί ως ένα ευρωπαϊκό έργο που προωθεί την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των σχετικών παραγόντων, προκειμένου να προωθήσει την περιοχή με ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο τρόπο, να οικοδομήσει ένα καινοτόμο σύστημα πληροφοριών και να αξιοποιήσει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Ο O.Π.Α.Κ.Π.Α. και ο Δήμος Σερρών, θεωρούν σημαντική τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή των τοπικών φορέων και στελεχών που συνδυάζονται με την ανάπτυξη του Τουρισμού, οι οποίοι και έχουν πρωταρχικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του έργου, με την παροχή δεδομένων και γνώσεων αναφορικά με το τουριστικό τοπίο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα προσέγγιση, στρατηγική, ανάπτυξη, και βιωσιμότητα του θεματικού προορισμού, στο πλαίσιο του δικτύου τοπίου των χωρών της Αδριατικής.
Το σημερινό θεματικό πεδίο του εργαστηρίου αφορούσε στα Πολιτιστικά και Παραδοσιακά στοιχεία του Νομού Σερρών, προκειμένου να προσδιοριστούν και να αξιολογηθούν τα σημεία ενδιαφέροντος του Νομού και να δημιουργηθούν οι θεματικοί χάρτες τοπίου.
Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Ιωάννης Γάτσιος, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ενώ στην δυναμική που εμπεριέχει ο προσκυνηματικός τουρισμός για τη βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της περιοχής αναφέρθηκε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π.Ιορδάνης Θεμελίδης εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτας, ακολούθησε ο αρχαιολόγος της Εφορίας αρχαιοτήτων Σερρών κ. Μπονόβας Νικόλαος, ο οποίος παρουσίασε τα αρχαιολογικά μνημεία και τους χώρους του Νομού Σερρών.
Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών κ. Χρυσάνθη Παλάζη Τσοχατζίδη μίλησε για τη σημαντικότητα καταγραφής των πολιτιστικών συλλόγων σε μια ψηφιακή πλατφόρμα. Στο πλαίσιο της εισήγησής της παρουσίασε τον ψηφιακό πολιτιστικό χάρτη του Δήμου Σερρών, αναφερόμενη στην ιδέα, την υλοποίησή της με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 συλλόγους καθώς και στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το έργο. Επιπρόσθετα παρουσίασε τις δυνατότητες αξιοποίησής της ως καλεντάρι εκδηλώσεων και δρώμενων τουριστικού ενδιαφέροντος για τον Δήμο Σερρών.
Ο Δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός ανέπτυξε τα πολιτιστικά και παραδοσιακά στοιχεία τουριστικού ενδιαφέροντος της Βισαλτίας, ενώ ο αντιδήμαρχος Σιντικής κ. Ζαπρίδης Ευστάθιος παρουσίασε τα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα του Δήμου του.
Ο υπεύθυνος του τμήματος Τουρισμού του Δήμου Σερρών κ. Γεώργιος Αραπάκης μίλησε για τους στόχους που επικεντρώνονται:
– Προώθηση του τουρισμού τοπίου για την δημιουργία ενός πιο ελκυστικού προορισμού.
– Εφαρμογή Κέντρων Ερμηνείας Τοπίου για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος θεματικών διαδρομών.
– Δημιουργία μιας πλατφόρμας ΤΠΕ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των τουριστικών υπηρεσιών.
Τέλος οι φορείς υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τη δημιουργία της Τοπικής Ομάδας “Link lab”.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα