Η Πολιτισμική Ανάπτυξη και Προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού
Εισηγητής: Φιλοκτήμων Φάκας, Θεολόγος – Φιλόλογος
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Εθνική τραγωδία της Μικρασιάτικης Καταστροφής, παρουσιάζουμε σε επανάληψη, τηλεοπτικά και διαδικτυακά, μια εξαίρετη εισήγηση του συνεργάτη μας Φιλοκτήμων Φάκα για την προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, την πολιτισμική του πορεία, τα πολιτιστικά δημιουργήματα και την συμβολή του στην Δημιουργία και Ανάπτυξη του Ελληνικού πνεύματος, θα αναφερθεί, με την εισήγηση του, στο επόμενο μάθημα (2-3-2016) ο τακτικός συνεργάτης και βασικός συντελεστής της επιτυχίας του Πνευματικού μας Συμποσίου, Φιλοκτήμων Φάκας, εκπαιδευτικός, Θεολόγος – Φιλόλογος.
Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που καθιστά τον Ελληνισμό παραδεκτό και υπολογίσιμο σε παγκόσμια κλίμακα ακόμη και σήμερα.
Ο πολιτισμός αυτός φτάνει βέβαια στο αποκορύφωμα του τον 5ο π.Χ. αιώνα, τον επονομαζόμενο και χρυσό αιώνα του Περικλή. Πρόδρομος όμως και υπόβαθρο του πολιτισμού αυτού υπήρξε ο πολιτισμός που διαμορφώθηκε από το Μικρασιατικό Ελληνισμό που δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στην περιοχή της Ιονίας και που ανέδειξε κορυφαίους επιστήμονες, ποιητές, πεζογράφους, καλλιτέχνες, ανθρώπους γενικά των γραμμάτων και της τέχνης και προπαντός τους λεγόμενους προσωκρατικούς φιλοσόφους, που προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις αρχές και την ουσία του κόσμου όχι με μύθους, δεισιδαιμονίες και προλήψεις αλλά με το λόγο, τη λογική και το στοχασμό.
Στο Μικρασιατικό χώρο και στα παρακείμενα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα οποία επεκτάθηκε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, διατυπώθηκαν ύψιστες επιστημονικές αλήθειες και φιλοσοφικές θεωρίες και δημιουργηθήκαν καταπληκτικά έργα της αρχιτεκτονικής και γλυπτικής τέχνης, τα οποία κοσμούν σήμερα ευρωπαϊκά μουσεία ή έχουν καταστραφεί.
Για τα πολιτισμικά και πολιτιστικά δημιουργήματα αυτού του Ελληνισμού και τους δημιουργούς τους θα γίνει ειδικός λόγος στο μάθημα που θα διδαχθεί στις 2 Μαρτίου στο Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό κέντρο.
Ο Φιλοκτήμων Φάκας, με μακρά ευδόκιμη θητεία και σπουδαία προσφορά στην παιδεία και στην κοινωνία, συμμετέχει από τους πρώτους, σαν εισηγητής, στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας.
Βαθύς και στοχαστικός γνώστης των Ελληνικών γραμμάτων και της Χριστιανικής, διδασκαλίας προσφέρει στους πολλούς συμπολίτες μας σπουδαία ευκαιρία να κατανοήσουν την ουσία του Ελληνικού Πνεύματος σε μια θαυμαστή σύζευξη Ελληνισμού και Χριστιανισμού, που χαρακτηρίζει ως τις μέρες το παγκόσμιο Πολιτιστικό και Ηθικό γίγνεσθαι.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g
οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. Ακόμα μεταδίδονται τηλεοπτικά κάθε Σάββατο και Κυριακή 6-7 το απόγευμα από το ΤΗΛΕ – ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626
Ανδρονίδης Θεολόγος
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA
Κλασσική παιδεία https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw
και τηλεοπτικά
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος
Συντονιστής των φορέων υλοποίησης