Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Θρακικού Ελληνισμού

 
Η 6η Απριλίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού, μετά από απόφαση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών το 2006.
Οι διωγμοί των Θρακιωτών ξεκίνησαν από το 1906 στην Β. Θράκη, κορυφώθηκαν όμως το Πάσχα του 1914 στις 6 Απριλίου στην Ανατ. Θράκη, γι’ αυτό και ονομάζεται ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ από τους Θρακιώτες.
Το 2022 αποτελεί μια σημαντική χρονιά για τους Θρακιώτες διότι συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ξεριζωμό καθώς και από την ίδρυση της Θρακικής Εστίας Νομού Σερρών (ΘΕΝΣ), η οποία και ανέλαβε τη διοργάνωση των Επετειακών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.)
Κατά τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Θρακικού ελληνισμού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κκ. Θεολόγου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και μια σύντομη αναφορά στην γενοκτονία των Θρακών από τον Γ. Γραμματέα της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών κ. Θεοχαρίδη Στέφανο.
Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων στον Αδριάντα του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην Πλατεία Ελευθερίας και τον Εθνικό Ύμνο από την Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Σερρών.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα