Αναθέρμανση της διαχρονικής δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Σερρών και Ερμούπολης Σύρου

Αδερφοποιήθηκαν οι Σύλλογοι «Σερραίες Μανούλες» και Γυναικών Σύρου «Άγκυρα»

Σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης του Συλλόγου Γυναικών Σύρου «Άγκυρα» με τον Σύλλογο «Σερραίες Μανούλες», στην πρωτεύουσα του νησιού, παρουσία της αντιδημάρχου Πολιτισμού του δήμου Σύρου κ. Αλίκης Λεονταρίτη και της Προέδρου της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. και Εντεταλμένης Συμβούλου Πολιτισμού του Δήμου Σερρών κ. Χρυσάνθης Παλάζης Τσοχατζίδη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η  πρόεδρος της «Άγκυρας» κ. Φραγκίσκα Μηλιού και η πρόεδρος από τις «Σερραίες Μανούλες» κ. Βασιλική Πέτσα υπέγραψαν το μνημόνιο αδελφοποίησης, ενισχύοντας έτσι τους ήδη ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πόλεων.

            Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της αδελφοποίησης των δύο δήμων Ερμούπολης Σύρου και Σερρών, o Δήμαρχος κ. Νίκος Λειβαδάρας, υποδέχτηκε και καλωσόρισε στο γραφείο του την Εντεταλμένη Σύμβουλο Πολιτισμού κ. Χρυσάνθη Παλάζη Τσοχατζίδη αλλά και τις Σερραίες Μανούλες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχθηκαν δώρα, ενώ ο κ. Λειβαδάρας έκανε λόγο για τους στενούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της Ερμούπολης και των Σερρών, με επισφράγισμα την αδελφοποίηση των δύο πόλεων το 1992.

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ερμούπολης αναφέρθηκε και στα αδέρφια Ταρποχτζή, με καταγωγή από τις Σέρρες, οι οποίοι υπήρξαν από τους πρώτες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην Ερμούπολη, ανοίγοντας μάλιστα κι ένα εμπορικό κατάστημα στο λιμάνι. Μάλιστα ο ένας αδερφός, ο Νικόλαος, ήταν ο πρώτος δημότης που γράφτηκε στον Δήμο (26 Νοεμβρίου 1834), ενώ ο Αργύριος διατέλεσε για δύο χρόνια (1846-1848) δήμαρχος Ερμούπολης! Επίσης, το 1826, ο Αργύριος Ταρποχτζής είχε εκλεγεί ως ο πρώτος πληρεξούσιος της Ερμούπολης στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας και της Επιδαύρου (1831). Κατά τη θητεία του, μάλιστα, δημιουργήθηκε Δημοτικό Παντοπωλείο, Κρεοπωλείο και Ιχθυοπωλείο, ενώ με προσωπική φροντίδα συνεχίστηκαν οι εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εξίσου σπουδαία υπήρξε και η δράση του αδερφού του Νικολάου, ο οποίος διετέλεσε επί χρόνια δημογέροντας και αργότερα δημοτικός σύμβουλος, ενώ υπήρξε και πρωτεργάτης της ιδρύσεως του 1ου Γυμνασίου στη Σύρο αλλά και της οικοδόμησης του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως.

Από την πλευρά της η κ. Παλάζη ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Λειβαδαρά για την υποδοχή που τις επεφύλαξε , μεταφέροντας τις ευχές του Δημάρχου Σερρών κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη για την αναβίωση και αναθέρμανση της από τριανταετίας αδερφοποίησης των δύο δήμων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το 1992 επί Δημαρχιακής Θητείας του κ. Ζήση Μητλιάγκα οι δύο πόλεις προχώρησαν στην αδερφοποίησή τους. Μια σχέση, η οποία όμως με το πέρασμα των χρόνων αδρανοποιήθηκε. Μετά από τριάντα χρόνια η Δημοτική Αρχή του κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη έρχεται να την ενεργοποιήσει , προκειμένου η συνεργασία των δύο πόλεων να βοηθήσει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την κοινή συμμετοχή μας σε προτάσεις προγραμμάτων , που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα , καθώς κι άλλων εμπειριών σε θέματα που προάγουν το τουριστικό προϊόν, προς όφελος των Δήμων μας. Η κίνηση αυτή θα συμβάλει επίσης στη διερεύνηση των ιστορικών δεσμών και των γεγονότων της τοπικής μας ιστορίας που συνδέουν τους δύο Δήμους.»

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ξενάγηση της Σερραϊκής αποστολής, παρουσία της αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Αλίκης Λεονταρίτη. Η εθελόντρια ξεναγός του Δήμου, κ. Ειρήνη Ξαγοράρη έκανε μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή της Σύρου, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την ίδρυση της πόλης του Ερμή και τις αμέτρητες πρωτιές που κατέγραψε ως το πλέον ισχυρό εμπορικό, ναυτικό και οικονομικό κέντρο της επαναστατημένης Ελλάδας και του νεοσύστατου κράτους. Παράλληλα ξενάγησε την αποστολή στους χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου, με έμφαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου παρουσίασε ορισμένα από τα πιο πολύτιμα ιστορικά κειμήλια που υπάρχουν στον χώρο, μεταξύ των οποίων και το πορτραίτο του Σερραίου Δημάρχου. Ακολούθησε ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, όπου υπάρχουν κειμήλια από τη Σερραϊκή οικογένεια του Εμμανουήλ Λαδόπουλου, ο οποίος διατηρούσε εργοστάσιο υφαντουργίας στο νησί.

Μοιραστείτε:

Περισσότερα

Σχετικά Νέα